Lezen van erotica als therapie

Hoewel het voor mij volkomen evident is dat het lezen van erotica de levenszinnen prikkelt, is het inzetten van erotica als voorgeschreven therapie nog vrij onbekend.

 

I
n verschillende studies die ik heb gelezen, wordt melding gemaakt van therapeuten die het lezen van 30 minuten erotica per dag inzetten als ‘sexual disfunctional healing therapy’. Geen pillen, geen praatsessies op de divan, maar gewoon een lekker geil boek lezen op de bank of in bed. Zeer interessant en ik wilde er eens meer van weten. Voor wie is een dergelijke therapie bedoeld? En wat geneest het precies? En wat voor soort erotica dan?

Ik vind verschillende studies op het net, waaronder het bekende amerikaanse magazine ‘’Psychology Today” (https://www.psychologytoday.com/blog/stress-and-sex/201207/turn-the-pages-turn-desire).
Dit artikel maakt melding van verschillende studies, waarin onderzoek is gedaan naar de effecten van zelfhulpboeken (een branche waarin 600 miljoen dollar branche omgaat in de VS).

Het gaat hier om vrouwen die een sterk verminderd sexueel verlangen ervaren en hieronder gebukt gaan. Voor het onderzoek zijn twee boeken ingezet: ‘Becoming Orgasmic’ en ‘Tired Women’s Guide to Passionate Sex’ en richt op de frequentie, de intensiteit, het verlangen en de vaardigheden om tot een orgasme te komen na het lezen van de boeken. Het effect is in ieder geval aangetoond, in die zin dat het sexleven van de lezende dames tot wel 7 weken na het lezen van het boek een sterke toename in activiteit vertoont.

Dit onderzoek dateert uit 2012, nog voor 50-shades de wereld van de gefrustreerde husivrouw veroverde.  En ze onderzoeken de effecten van de zelfhulpboeken en niet de literaire erotica.

Ik surf verder!

 

Verschillende artikelen verschijnen in de loop van 2013 en 2014, waarin melding wordt gemaakt van de aanbeveling voor het lezen van ‘’vrouwvriendelijke erotica”. Wat precies vrouwvriendlijk is, vermelden de artikelen niet. Gezien de explosie van vertaalde eromantica a-la-bouquetreeks in de hype van 50 tinten, is er geen twijfel aan dat de erotica een  - uhm- groot gat vult – so to speak.

Er is een studie die heeft gemeten wat er gebeurt  in de hersenen en aansluitend in de zinnen van de dames die erotische verhalen tot zich nemen. Het blijkt dat lezen in het algemeen, naast het stimuleren van allerlei emotionele centra in de hersenhelften, gebieden in ons brein activeren die zorgen voor onze fantasieën.

En die activering zorgt bij het lezen van erotica voor neurologische verbindingen tussen de hersendelen die te maken hebben met de lustige zinnen. 

Een half uur per dag erotica lezen gedurende langere tijd, zorgt ervoor dat de neurologische verbindingen duurzaam zijn en het fantaseren als het ware ingesleten wordt in de hersenen.

De onderzochte vrouwen die worden genoemd, hebben er baat bij. Maar liefst 75% getuigt van een verbetering van hun sexuele leven, al dan niet met partner. 

Waarom is het zo belangrijk, die sexuele activiteit?

Omdat sex de basis is van alle leven, beste lezers. Zonder sex sterft de mensheid uit. Zonder sex gaat er van binnen iets dood in ons als mens. De behoefte aan aanraking en intimiteit is een biologisch gegeven, zonder welke wij zielsmatig verschrompelen. Ik weet, dat is een boude stelling. De geheelonthouders in religie, de mensen met nare ervaringen, de mensen die sex gevoelloos als business benaderen ten spijt, het verlangen naar verbinding en intimiteit maakt dat wij mensen sexuele wezens zijn met een reden en dat de afwezigheid hiervan kan leiden tot trauma, stress en ernstige depressie.

Deze klinische benadering vermeldt evenwel niet hoe we onze drempels beslechten die verhinderen dat wij onze fantasieën omzetten in daden. Daarover ga ik nog eens verder lezen.

Feit blijft, dat het lezen van erotica zinnenprikkelend is. Erotica nodigt ons uit te fantaseren, nieuwe dingen uit te proberen met onszelf of onze partner(s) en onze ware aard te volgen.

 

En mocht u zich met warme oren en rode wangen ooit eens betrapt weten door minder gunstig gezinden: ‘moest van de dokter’ lijkt me een uitstekend argument!

Geniet van het leven beste lezer, en leest naar hartenlust!

Aan EroScripta zal het niet liggen: binnenkort gaan we online met heerlijke verhalen, interviews, blogs en nog veel meer.  En komt ons eerste boek uit in eigen beheer: de Kalahari Roos van Emmanuel Claessens. Stay Tuned!

 

Andere leuke artikelen over het onderwerp:

https://www.psychologytoday.com/blog/all-about-sex/201410/effective-self-help-women-low-or-no-sexual-desire

http://www.psypost.org/2017/01/self-help-books-erotic-fiction-equally-efficient-treating-low-sexual-desire-women-study-finds-46817

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marco Cleeo (dinsdag, 07 maart 2017 14:54)

    Wat betreft het lezen kan ik daar weinig over zeggen, dat doe ik zo min mogelijk.
    Maar dankzij een wedstrijd (men weet wel wie daar de schuldige van is geweest) ik weer plezier in het schrijven kreeg.
    Voor mij therapeutisch genoeg ;-)