Auteurisme

Zie jij jezelf als schrijver of auteur? Stel dat iemand jou vraagt wat je doet in je leven, neem je het schrijverschap of auteurschap in ogenschouw als optioneel antwoord?Eerlijk gezegd heb ik me soms wat verbaasd de afgelopen maanden in de voorbereidingen van EroScripta. Er zijn veel leuke, spannende, goede bloggers en verhalenschrijvers in eroticaland. Echt waar! Natuurlijk zijn er ook bij die minder de aandacht krijgen en dat is best wel eens terecht. Maar daar gaat het hier niet om. Want over smaak valt niet te twisten. Zelfs als het heel goed is geschreven, kan het zijn dat de inhoud de lezer niet aanspreekt. Wat de een opwindend vindt, vindt de ander niets. En andersom. Ik heb blogs gelezen bijna zonder punten en komma’s. Verhalen zonder hoofdletters. Maar waarbij de verhaallijn zo ingenieus leuk, geil of sexy was dat ik snel over al die mankementen heen kwam. Zo gaat dat bij erotica, nog veel meer dan bij andere genres.

 

Ik heb veel, heul veel, mensen gesproken. Mensen die schrijven, die dichten, de bloggen, die denken, die andere mooie kunsten bedrijven, in de samenhang met erotiek. En in onze gesprekken hoorde ik met regelmaat zoiets als: “ik maak ook wel eens verhaaltjes”. Een bescheiden opstelling. “Gewoon voor mezelf, omdat ik het leuk vind. Als uitlaatklep.” Tja, dat kan natuurlijk en dat is prima. Maar waarom dan toch dat blog? Goed of niet goed, populair of niet populair, in een boek of op een blog: schrijven schrijvers die openbaar gaan niet ook om te worden gelezen? Nee dus. Sommigen blijven zichzelf zien als pure hobbyist. “Ach, voor die paar mensen die dat leuk vinden…”. 

 

Jammer vind ik dat. Want ook als hobbyist mag je best ambities hebben. Zoveel verdienen als E.L. James is misschien teveel gevraagd, maar het is ook leuk om jezelf uit te dagen en beter te worden. Jezelf bloot te geven, je te laten bekritiseren en daarvan leren vereist kracht van de schrijver. Standvastigheid en het verlangen naar succes. Beter worden en succesvol zijn heeft niets met geld te maken. Jezelf verbeteren is een intrinsieke ambitie. Ik zie met regelmaat dat schrijvers zich gekwetst voelen bij kritiek. Zich afgekraakt en afgewezen zien. Draai het eens om, zou ik zeggen. Kritiek krijgen en luisteren naar goede tips, maken jou een nog betere schrijver. Het biedt je kansen.

 

Neem jezelf gewoon serieus. Het feit dat je schrijft, is bijzonder. Dat je erotica schrijft is uniek. Daar mag je trots op zijn. Want van die duizenden en duizenden auteurs in Nederland, zijn er niet veel die de stap naar erotica durven te maken. Erotica schrijven is heel intiem. Het geeft ook iets bloot van de voorkeuren van de auteur. En het is verhipte moeilijk een geile tekst te maken die ook nog steek houdt. Dat leer je niet in één verhaaltje hoor.

Mijn ervaring is, dat als je je open durft te stellen voor je collega’s en criticasters, je veel meer en sneller ontwikkelt. Geloof me, iedere schrijver worstelt met dezelfde kwesties. Dus waag die stap eens, en durf groot te denken. Stel jezelf een doel. Zoveel lezers per blog. Zoveel verkochte exemplaren van je boek. Think big, start small. 

 

Ga eens naar de workshops van onze partner EWA Nederland. Zij bieden je een basis die houvast biedt. Zoals je bij het leren van een dans eerst de stapjes bestudeert en uit je hoofd leert, voor je vrij gaat bewegen. Ritme en cadans om op terug te vallen als het even scheef gaat. 

Gelezen worden en luisteren naar hoe anderen het deden. En dat verweven met jouw eigen stijl, je eigen voorkeuren. Experimenteren met nieuwe invalshoeken die je wellicht vanuit jezelf nooit ontdekt had. 

Ga ze halen, die tips. Laat je lezen. Vergroot je leespubliek. Leer leer en leer van de “rotten in het vak” die net zo begonnen zijn als jij. En geniet van het groeiproces. Jubel over je eerste positieve commentaar, recensie of gewonnen wedstrijd. En laat geen traan als het minder goed bevalt. Er is altijd een nieuwe bladzijde.

 

Daar leer je het allermeeste van. De sprong maken naar jezelf serieus nemen als schrijver, ambities durven hebben en kleine of grote doelen stellen: auteurisme noem ik het. 

 

Als je echt goed bent, neem eens contact op met EroScripta. Wij geven Nederlandse erotica uit in de vorm van e-boeken. En ondersteunen om je lezersbereik te vergroten, bieden je boek aan op onze exclusieve website (die 2 april 2017 online gaat) en promoten jou als auteur. 

 

Laat je niet weerhouden. 

Het ergste dat je kan overkomen is dat je een nog betere schrijver, dichter of blogger wordt!

Reactie schrijven

Commentaren: 0