PhiLizasophy Of Lust

“Mevrouw Daen, waarom gaat het altijd over lust in uw verhalen? En over ‘dat soort harde sex’?” Deze vraag lag in mijn mailbox van de week. Gevolgd door een verwarrende verhandeling over het feit dat liefde en genegenheid ver uitstijgen boven de geile lust en dat gewoon recht-op-en-neer veel normaler is. En dat ik dat dus eens moest proberen, lief en romantisch doen, in plaats van die platte sexbelustheid....

Zucht. Alsof ik geen liefde en genegenheid beleefof geef en slechts louter lustig,  als een keiharde nymphomane die meedogenloos haar slachtoffers misbruikt, door de wereld dwarrel. Alsof het een het ander uitsluit.  

Is er een keus, tussen lust en liefde? Bestaat liefde zonder lust en lust zonder liefde? Ja, hoor ik stemmen opgaan. Nee, zeggen anderen. Naast een lichte irritatie over de mail, kreeg ik bij nader inzien wel denklust over de vraag in zichzelf.  Hoe verhouden lust en liefde zich tot elkaar?

Nou ja, voor mij is het antwoord redelijk simpel. Sex is sex en lust is lust. Liefde is weer een ander hoofdstuk. Ik ben geen aanhanger van de idée dat sex en lust hetzelfde zijn. 

Sex betreft handelingen die worden gepraktiseerd. Lust is een emotie, die zich manifesteert in het fysieke verlangen, maar niet noodzakelijk hoeft te worden uitgevoerd. Lekker liggen Lusten kan ook heerlijk zijn, verlangen is mijn inziens een zwaar onderschat verrukkelijk voorspel.

 

Sex kan met iedereen. De lichamelijke behoefte bevredigen is vrij eenvoudig. Lust daarentegen, houdt voor mij meer in dan het beoefenen van de daad. Lust gaat veel verder dan ‘zin hebben in’ de lichamelijke platte bevrediging. 

Lust is méér dan zin-hebben, het is een verlangen, een smachten, een sterke fysieke emotie die ons denken en voelen kan overnemen. Lust is het kloppen van ons hart in onze lendenen, het beleven en voelen en ondergaan van het Leven. Volgt u mij nog of ben ik hier te hookiespookie bezig?

 

En dan: de liefde bedrijven. Dat is een emotionele en zielsmatige lust, bedenk ik mij zo. De lust heel dichtbij je geliefde te zijn, of te komen. De lust om samen te smelten. Genegenheid uit te wisselen, via het lichamelijke ook in spirituele of emotionele zin. Heel iets anders dan ‘gewoon’ sex in ieder geval. 

 

Kun je sex hebben met iemand van wie je houdt? Ja toch zeker! Gewoon, heerlijk plat fysiek tussendoor. Het bevredigt evenwel niet altijd de emotionele lust, maar dat hoeft toch zeker niet continu? Soms eet je tussendoor gewoon een broodje omdat je honger hebt, soms ga je uitgebreid uit eten en haal je alles uit de kast. Zo iets. Beiden is fijn.

Sex met iemand van wie je niet houdt? Kan ook, en dat is prima. Een avondje sex als een avondje uit. 

 

Kun je lusten naar iemand van wie je niet houdt? Ook dat bevestig ik met verve. Houden van is geen voorwaarde om emotioneel iets te kunnen delen met een ander persoon. Ik ken aardig wat mensen die in een soort van verhouding zitten – van allerlei geaardheid – die een sterke band met elkaar hebben, maar waar de reguliere liefde niet Im Sprache is. En dat ook prima vinden.

 

De liefde bedrijven zonder lust? Mwuah, dat wordt een lastiger kwestie. Ik weet niet hoe dat met jullie zit, maar wanneer ik echt van iemand houd (en dat doe ik), is er altijd verlangen en smachten en lust. Ik kan me haast niet voorstellen dat het niet zo is. Ik wil ALLES van en met Lustgenoot. Liefde omhelst niet alleen het fysieke, maar de volledige benadering en omarming van een ander.

Maar ik hoor het wel eens, vooral van mensgenoten in langere relaties. Dat de liefde nog oke is, maar de lust en de sex ver te zoeken zijn en zij samenleven als broer en zus. 

Ik wil niemand veroordelen, echt niet, ik heb er alleen geen beleving bij. Hoe kun je zo lang bij iemand zijn, van iemand HOUDEN met je ziel en je wezen en het dan niet fijn vinden heeeeeel dicht bij elkaar te zijn, ook in fysieke zin? 

En hoe kun je sommige lustelementen vies vinden? Standjes, lichaamsvloeistoffen, handelingen zoals pijpen of beffen. Ik zweer je: een facial van mijn Lustgenoot maakt me intens gelukkig, echt waar. Omdat het van hém is. 

Ik zal nooit zomaar van een willekeurige vent het zaad in genoegen ontvangen by the way. Ik kan me voorstellen dat een mensen op geile momenten met wildvreemden gekke dingen doen (ik niet) en de fysieke bevrediging is een ieder van grote harte gegund. Maar dat is van een geheel andere orde dan Lust beleven en de Liefde bedrijven, met een ander gevoel en een ander resultaat.

 

Ingewikkeld dus. Kern van de zaak is, dat mijn Philizasophy of Lust geen oordeel heeft over wat beter is of wat hoger staat op de ladder van humane ontwikkeling en beschaving.

Sex is sex, lust is lust en liefde is liefde. Ze zijn met elkaar verbonden en ze hebben in zichzelf bestaansrecht. 

 

Dat Lustgenoot en ik van de kinky way of life houden, wil niet zeggen dat wij niet liefhebben of geen genegenheid kennen, ook wat betreft het spel der lusten en liefde. Wij hangen niet dagelijks met collars ondersteboven van het plafond noch ben ik de hele dag met facials behangen (alhoewel, er zijn van die dagen....hahaha).
Dus, beste e-mailschrijver, wie bent u om te oordelen over mijn lustige leven?  

Zoals met alles, heeft liefde en lust een eigen plaats in het leven. Het is aan jou, welke accenten op welke momenten de aandacht krijgen. Nog belangrijker: dat jij er tevreden en gelukkig mee bent.

 

Ik voor mij lief met lust en lust met liefde! En uit dat het allerliefst in 'dat soort sex' met mijn geliefde Lustgenoot.

Amen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0