Rolf van der Leest: het voorwoord

Voor de nieuwe roman ''Ondeugdelijke Spiegeling", die binnenkort van de hand van Rolf van der Leest zal verschijnen, had ik de eer en het privilege het voorwoord te schrijven. Met welnemen van de heer Van der Leest himself, hierbij het resultaat!

AL enige tijd volg ik met aandachtige interesse Rolf via social media. Ik was dan ook zeer verheugd zijn eerste erotische schrijfsels te lezen via EWA-Nederland en zijn blogs. Verheugd, omdat ik Rolf er ernstig van verdacht nog veel meer in zijn mars te hebben na zijn eerste autobiografische roman ‘Verslikt in het leven’. Na het lezen van ‘Ondeugdelijke Spiegeling - Werklust’ bevestigt hij deze verdenking. Zelf schrijfster van erotica in alle vormen en maten, weet ik hoezeer dit genre het uiterste van de creativiteit van de schrijver vraagt. En dat Rolf een creatief en veelzijdig schrijver is, was mij al snel duidelijk.


Rolf zelf heb ik nog niet ontmoet. Ik heb van alles van zijn hand gelezen en over en weer sturen wij online berichten, verhaaltjes en uitdaagsels naar elkaar. Ik aarzelde dan ook heel even toen hij me vroeg het voorwoord voor ‘Ondeugdelijke Spiegeling – Werklust’ te schrijven. Ik bedoel: kun je zo’n verantwoordelijkheid op je nemen als je elkaar nog niet hebt ontmoet en de duistere drijfveren in iemands ogen hebt gelezen? Kan ik voorbij de egostreling kijken voor zoiets belangrijks gevraagd te worden en de lezer van dit nieuwe boek inleiden in zijn wondere wereld?


Het antwoord kwam toch behoorlijk snel, ik denk een kleine vijf minuten. Ja! Want juist omdat ik Rolf alleen maar van zijn schrijfsels ken, gaf dit mij het perfecte uitgangspunt onbevangen het resultaat van zijn werklust te lezen, ongehinderd door de charme van de auteur.


Vooropgesteld: Rolf is een praatjesmaker, pur sang. Dat hoorde ik al eens op de radio in een klein interview en dat lees ik in al zijn werk. Een praatjesmaker van het meest serieuze soort. Maar laat u geen rad voor ogen draaien! In zijn praatjes ontdekken de luisteraar en lezer een intense lust tot leven, grote verhalen en diepe emoties. Rolf schrijft zoals hij praat. Je wilt het gewoon horen, je wilt het gewoon lezen. Daar is weinig weerstand aan te bieden. Zeker als het om een roman gaat die bol staat van de erotische lading en spanning.


‘Ondeugdelijke Spiegeling - Werklust’ gaat over Paul. Hij ondergaat grote veranderingen in zijn leven, tegen wil en dank.  Het deed me denken aan het verhaal van Dorothy uit Ozz, waarin ze ontdekt dat ze om thuis te komen, slechts met haar hakken hoeft te klikken. De goede heks zegt dan: “you had it in you all along”. Zo is het ook met Paul. In twijfel wat hij nu zal aanvangen met zijn leven laat hij het zich maar overkomen, zowel werkgerelateerd als in erotisch opzicht. Dan ontdekt hij, ondanks grote omwegen, dat het er allemaal al was en is. Het is alleen een kwestie van de keuze maken, zijn hand uitsteken en toegeven aan zijn diepste passie. Dat is wat mij nog het meeste raakte en ook waar het boek voor mij het meest interessant werd. Het was op het moment dat hij de ratio laat varen en hij voor het eerst echt afgaat op zijn man-instincten.


Paul ontmoet prachtige vrouwen, leeft in glamour en de glitter en beleeft zeer erotische escapades die je als man vast jaloers zullen maken en je als vrouw een zucht doen slaken. Ondanks de belofte van het grote geld, blijft er een gapend gat van verlangen in Paul knagen. Een plaats van hongerige emoties die uiteindelijk alleen door de liefde bevredigd worden. Door de abruptheid van de overgang van een wereld die aan zijn voeten ligt en hem welgezind is naar een wereld die hem nu dreigt te verzwelgen, grijpt hij naar zijn werkelijke gevoel. De liefde voor en van één bijzondere vrouw, die de oppervlakkigheid van de rich and famous weet te overstijgen en de erotische interactie een geheel nieuwe lading geeft. Ah, dat is pas romantiek!


Maar laat ik vooral de pret niet voor uw voeten wegkapen. Leest u het gewoon zelf, beste lezer. En laat u vooral meenemen door de meeslepende stijl en de heerlijke erotiek van deze veelzijdige praatjesmaker!


Liza Daen

Existentioneel Erotist

www.lizadaen.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Rolf van der Leest (maandag, 17 augustus 2015 14:51)

  Waarde collega, beste Liza Daen,

  Het is altijd weer een lust om uw prikkelende woorden te mogen aanschouwen en ons te laten leiden tot nieuwe en vaak inspirerende, zinsbegoochelende gedachten en ervaringen.

  Doch vandaag ben ik er persoonlijk door geraakt, gemotiveerd en gesterkt om vastberaden en zwaar gefocust door te gaan op dit bijzondere pad der Erotica. Uw in mij gestelde vertrouwen, zal daarbij als warme thermiek onder mijn vleugels zijn.

  Rolf van der Leest